Pripravljajte sveže, zdrave in uravnotežene jedi |
torek, 22. oktober 2019
Kakšen naj bo jedilnik za hujšanje?
Hujšanje se začne v kuhinji – če želimo uspešno shujšati, pri oblikovanju jedilnika ne moremo iskati bližnjic in sklepati kompromisov. Treba se bo privaditi na nov režim in vzdrževati primeren jedilnik za hujšanje. Ni pa treba jedilnika močno prilagajati, če seveda ne jemo izrazito nezdravo. Pogosto so dovolj že manjše prilagoditve, predvsem omejitev količine zaužite hrane. Pravzaprav je lahko jedilnik za hujšanje tudi zelo nezdrav, shujšati je možno celo s pomočjo sladkarij in hitre prehrane, čeprav to seveda iz več razlogov ni priporočljivo. V končni fazi je za izgubo kilogramov pomembno le to, da omejimo kalorični vnos in porabimo več energije, kot jo vnesemo v telo. Tako bo začelo telo porabljati shranjene zaloge energije, ki se skrivajo v maščobnih oblogah. Prioriteta za jedilnik za hujšanje je torej ta, da ima ustrezen kalorični vnos – običajno dnevni vnos omejimo na najmanj tri četrtine glede na porabo. Nadalje pa je treba seveda poskrbeti za to, da je hrana kljub nizki kalorični vrednosti polna hranilnih snovi in zagotavlja normalno delovanje telesa. Jedilnik za hujšanje bo najbolj učinkovit na dolgi rok, zato je treba poskrbeti za ustrezno razmerje makro- in mikrohranil.
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar