četrtek, 18. marec 2021

Kako preprečiti ugriz klopa?

Kako preprečiti ugriz klopa?


Klopi so lahko zelo nevarni, čeprav nam drobne živali same po sebi seveda ne morejo storiti nič hudega. Žal so zelo problematični mikroskopski organizmi, ki jih klopi pogosto prenašajo – to so bakterije in virusi, ki povzročajo razvoj nevarnih klopnih bolezni. Najboljša zaščita pred temi boleznimi je preventiva, torej da ugriz klopa že vnaprej preprečimo, čeprav to ni vedno možno. V toplem delu leta, ko so klopi najbolj aktivni, se izogibamo pohajkovanju po zaraščenem gozdu ali med visoko travo, kjer običajno nabiramo klope. Prav tako lahko ugriz klopa preprečimo z ustreznimi oblačili z dolgimi rokavi in svetlimi barvami. Redno se pregledujemo, lahko že med aktivnostmi v naravi, predvsem pa ob prihodu domov, ko lahko najdemo klope, ko še lezejo po oblačilih ali telesu, preden se prisesajo na kožo. Tako ugriz klopa pravočasno preprečimo, kar je najboljša zaščita pred klopnimi boleznimi. Če pa do ugriza vseeno pride, moramo poznati druge ukrepe in ustrezno postopati, sploh če se pokažejo znaki okužbe.

Kaj prinaša ugriz klopa?

Vedeti moramo, da ugriz klopa sam po sebi še ni velik razlog za skrb, sploh če klopa hitro najdemo in pravilno odstranimo. Klopnih bolezni ne prenašajo kar vsi klopi, prav tako se okužba ne razvije takoj po ugrizu, sploh pri najpogostejši bolezni, boreliozi, imamo kar nekaj ur časa, da lahko klopa varno odstranimo. Vsekakor pa je pametno spremljati mesto ugriza in paziti na morebitne znake okužbe. Če ugriz klopa na koži obkroža značilen rdeč kolobar, je to simptom borelioze, prav tako so ob razvoju okužbe značilne bolečine v mišicah in sklepih. Vsaj kak teden ali dva moramo biti pozorni na te znake, pametno je obiskati zdravnika, če sumimo, da bi lahko ugriz klopa prenesel okužbo. Zelo pomembno je namreč, da se zdravljenje začne pravočasno, saj lahko na ta način dosežemo dobre rezultate.


1 komentar:

  1. Pripravljena in zanesljiva naložba!
    Ponujamo individualne ponudbe posojil in dolgoročno financiranje.
    kontaktirajte nas: johanmarinus41@gmail.com
    Te ponudbe se gibljejo od 3.000 € do 1.500.000 € z zelo zanesljivo obrestno mero 2%. Za vaše finančne potrebe, morate plačati račune, kupiti hišo ali avto, nas kontaktirajte po e-pošti.
    kontaktirajte vas na: johanmarinus41@gmail.com

    OdgovoriIzbriši