sreda, 6. maj 2015

Koža, vsestranski organ

Koža je vsestranski organ . Najbolj vsestranski organ je koža, ker opravlja vrsto življenjsko pomembnih funkcij. Življenjske funkcije so tiste aktivnosti, ki ohranjanjajo človeka pri življenju. Koža opravlja številne funkcije, ki človeka ohranjajo pri življenju. Notranjost telesa koža razmejuje od okolja. Koža človeku sporoča tudi razne informacije, ki ga lahko ohranjajo pri življenju. V primeru, da je človek izpostavljen visoki temperature, to informacijo dobi preko čutil na koži. Koža omogoča tudi vrsto drugih pomembnih funkcij.



Zdrava koža je predvsem čista in negovana. Čistoča danes pri nas ni težav, večja težava je nečistoča. Čistoča je vsem dostopna, zato ne bi smela biti težava. Vendar pa v praksi v nekaterih skrajnih primerni na žalost ni tako. Pogosto umivanje je lahko tudi težava, vendar je to lastnost le redkih primerih. Sicer pa je nega in čiščenje kože zelo različna glede na letne čase. V obdobjih, ko so temperature prihaja do pogostejšega znojenja. Znoj na koži prinaša marsikateri neprijeten občutek. Odpravljamo ga s čiščenjem kožo. Največkrat pri tem uporabljamo tekočo vodo. V nekaterih skrajnih primerih, ki so predvsem domena bivanja v naravi, lahko uporabljamo tudi nekatere praktične načine umivanja. Pomembno je predvsem, da je voda čista in ni onesnažena z raznimi primesmi. Te primesi se v stiku z kožo izkažejo za nevarne. Telo temu primerno reagira. Umivanje je lahko, glede na možnosti, izvedeno v rizičnih obsegih.

Najbolj idealno je, da imamo možnost tuširanja ali kopanja v kadi, lahko pa tudi v bazenu. V primerih, ko te možnosti, se lahko zadovoljimo že z umivanjem delov telesa, ki so najbolj izpostavljeni znojenju in nečistočam. Ti primeri so največkrat pri bivanju v naravnem okolju. Pri umivanju uporabljamo razna naravna ali umetna sredstva. Naravna sredstva so zaželena, vendar velikokrat iz raznih razlogov niso pogosto dosegljiva. Koža je organ, ki zahteva veliko pozornosti in nege, če želimo dobrega počutja in zdravja.

Več informacij

Ni komentarjev:

Objavite komentar